FORMULE 1 NIEUWS
-
Dit zijn de bijkomende kosten van een auto
We weten allemaal dat het bezitten van een auto geld kost. En daarmee bedoelen we niet alleen de kosten van de aanschaf, maar ook de maandelijkse kosten die erbij komen kijken. Dit hangt echter wel af van de auto en jouw situatie. Hieronder bespreken we de verschillende kosten die je maandelijks moet neerleggen voor een voertuig.
1 Wegenbelasting
Iedereen die eigenaar is van een auto, is verplicht om wegenbelasting te betalen. Deze kosten gaan naar de overheid, zodat de overheid hiermee de Nederlandse kan onderhouden. De kosten van de wegenbelasting hangen echter wel af van het soort auto dat jij hebt. Allereerst wordt er gekeken naar het gewicht van de auto en ook telt het soort brandstof mee waar jouw auto op rijdt. Zo betaal je voor een dieselauto meer wegenbelasting dan bij een benzineauto, en bij een elektrische auto betaal je helemaal geen wegenbelasting. Daarnaast kijkt de overheid naar hoe zuinig jouw auto is en in welke provincie jij woont.
2 Autoverzekering
Daarnaast is het verplicht voor jou als autobezitter om een autoverzekering af te sluiten. De hoogte van deze kosten hangt wel af van de dekking die jij kiest. Ook wordt er gekeken of jij een beginnend bestuurder bent en of je al schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bij het kiezen van een autoverzekering heb je de keuze uit drie autoverzekeringen: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. De WA-dekking is de minimale dekking die je kunt afsluiten als je in het bezit bent van een auto. Als je liever een uitgebreidere dekking hebt, kun je kiezen voor WA beperkt casco of WA volledig casco. Hier betaal je natuurlijk wel meer voor in de maand, maar je bent wel voor meerdere soorten schaden verzekerd.
3 Brandstof
Voor je werk moet je dagelijks 50 kilometer rijden. Dan raad je het al: de brandstofkosten kunnen aardig oplopen. Het ligt er echter wel aan hoe zuinig je rijdt en op welk soort brandstof jouw auto rijdt. Als je veel kilometers moet maken, is het wellicht voordeliger voor jou om een dieselauto aan te schaffen. De meerprijs die jij maandelijks moet betalen voor de verzekering en belasting, kunnen opwegen tegen de dieselprijs. Je kunt er ook voor kiezen om een elektrische auto te kopen. Deze zijn in de aanschaf dan wel duurder dan een ‘gewone’ auto, maar het rijden in een elektrische auto is wel goedkoper dan wanneer je moet tanken.
Bij het aanschaffen van een elektrische auto moet je er wel op letten dat jouw energieverbruik omhooggaat. Het is dan wellicht interessant om over te stappen naar een andere energieleverancier: een goedkope deal kun je al eenvoudig vinden via een energievergelijker. Een voordelig stroomtarief is bij een elektrische auto natuurlijk mooi meegenomen. Het verbruik van een elektrische auto hangt echter wel af van het model en het automerk. Daarnaast is het wel aan te raden om te kiezen voor een laadpaal aan huis; dat is meestal twee keer zo goedkoop.
4 Afschrijving
Yes, je hebt een auto gekocht! Er komt alleen wel een grote rekening aan die jij moet veroorloven. Wanneer je een aantal jaar later de auto weer gaat verkopen, merk je dat de auto helemaal niet meer dezelfde waarde heeft als toen je ‘m kocht. Jouw auto neemt namelijk af in waarde. Hoe ouder de auto en hoe meer erin gereden wordt, doet de waarde van de auto verminderen. Ook al zie je de afschrijvingskosten niet, het is wel iets waar je rekening mee kunt houden.
5 Onderhoud
Bovendien heeft jouw auto de nodige onderhoudsbeurten nodig. Denk hierbij aan een APK-beurt, de kleine en grote beurt en reparaties als dat nodig is. Deze kosten variëren natuurlijk per auto. Het is daarom aan te raden om altijd wat geld achter de hand te houden voor de onderhoudskosten: zo sta jij nooit voor een verrassing.