FORMULE 1 NIEUWS
-
Net als een F1-coureur rijden in een snelle auto? Hier moet je op letten
Oké, we kunnen dan wel niet rijden in een raceauto zoals de auto van Max Verstappen, maar we kunnen wel een auto aanschaffen met veel pk’s waardoor je alsnog in een snelle auto rijdt. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan bij het besturen van een snelle auto. Vooral als je jonger bent dan 24 jaar zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. We bespreken ze hieronder.
Groter risico
Voor de verzekeraars ben je een beginnend bestuurder wanneer je jonger bent dan 24 jaar. Wanneer je als beginnend bestuurder een zware auto met veel vermogen op het oog hebt, zal deze autoverzekering erg hoog zijn. Je betaalt immers meer premie omdat je minder rijervaring hebt om zo’n snelle auto te besturen. Als beginnend bestuurder ben je simpelweg een groot risico voor de verzekeraars. Ze kijken daarbij onder andere naar het aantal pk’s – paardenkracht – of het aantal kW – kilowatt – wat een beginnend bestuurder mag besturen.
Het aantal kW
Het vermogen van de motor in de auto wordt aangegeven met kW of in pk's. Meestal mogen beginnend bestuurders een auto besturen tot en met een vermogen van 100 kW. Toch verschilt dit per verzekeraar. Er bestaan ook verzekeraars die de grens stellen op 75 kW, terwijl de ander een grens heeft van 85 kW. Een Peugeot 107 heeft bijvoorbeeld een vermogen van 51 kW. Wanneer je 24 jaar of ouder bent, heb je meer rijervaring opgebouwd en mag je dus een auto besturen met een zwaardere motor. Het is daarentegen wel goed om te benoemen dat verzekeraars niet alleen kijken naar het aantal kW, maar ook naar andere zaken die hieronder worden benoemd. Verdiep je dus goed in verschillende verzekeraars wat voor regels zij hanteren.
Acceleratiesnelheid en relatief vermogen
Naast het aantal kW van een auto wordt er ook gekeken naar de acceleratiesnelheid. De acceleratiesnelheid betekent in hoeveel seconden de auto van 0 tot 100 kilometer per uur kan optrekken. Sommige verzekeraars hanteren een limiet van een acceleratie van acht seconden. Beschikt jouw auto over een snellere acceleratiesnelheid, dan is jouw auto wellicht een te groot risico volgens de verzekeraar. Bovendien wordt er gekeken naar hoe zwaar de auto is in verhouding met het vermogen, dit wordt ook wel het relatief vermogen genoemd. Een BMW met een paardenkracht van 300 is namelijk een stukje – of eigenlijk een stuk – zwaarder dan de bovengenoemde Peugeot 107.
Schadevrije jaren
Ook wordt er gekeken naar het aantal schadevrije jaren dat jij hebt opgebouwd. Wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald op je achttiende, is het wellicht niet eens haalbaar om een snelle auto te verzekeren. Wanneer je 22 bent geworden en dus vier schadevrije jaren hebt opgebouwd, wordt het een stukje makkelijker om een auto te verzekeren. Je kunt immers laten zien dat je vier schadevrije jaren hebt opgebouwd. Wanneer je op je op die leeftijd al meerdere schades hebt veroorzaakt, kan het misschien nog moeilijker voor je zijn om die snelle bolide te verzekeren. Vergelijk dus daarom meerdere autoverzekeringen en check wat voor jou de beste keuze is.
Autoverzekering afsluiten
De mogelijkheid om jouw sportieve wagen te verzekeren, is wel beperkt als je jonger bent dan 24 jaar. Het is dus wél mogelijk om een snelle auto te verzekeren, alleen betaal je hier meer voor. Je wordt immers gezien als een groter risico voor de verzekeraar. Daarom is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken en kijken wat hun eisen zijn. Een autoverzekering vergelijken kan al eenvoudig via een vergelijkingssite. Sommige verzekeraars bieden een hoge premie aan, maar er bestaan ook verzekeraars die jonge bestuurders weigeren. Het is dus aan te raden om je hier goed in te verdiepen.