FORMULE 1 NIEUWS
-
Tezos groot sponsor in de F1, maar waar komt het vandaan en wat is het?
Steeds vaker zien we de namen van blockchainbedrijven opduiken in de Formule-1-wereld. De ontwikkelaars van cryptomunten committeren zich aan de raceteams en gaan samenwerkingen aan die veel mogelijkheden bieden. Zo zagen we dit jaar bijvoorbeeld hoe het team McLaren Racing trots aankondigde te gaan samenwerken met Tezos. Het gaat om een langdurige samenwerking, waarbij Tezos de officiële technische partner wordt van het raceteam. Maar wat is Tezos precies en waarmee houdt het bedrijf zich precies bezig?
Andere aanpak
Wie stelt dat Tezos, als cryptomunt doorgaans aangeduid met de letters XTZ, een virtuele munt als alle anderen is, zit er toch wel enigszins naast. Hoewel het koersverloop van deze cryptomunt weliswaar min of meer hetzelfde verloopt als bijvoorbeeld de Cardano koers, zijn er toch wel duidelijke verschillen in aanpak. Tezos is nog betrekkelijk jong, het handelen in deze valuta begon pas zo’n drie jaar geleden. De basis voor het bedrijf werd echter al in 2014 gelegd door Kathleen Breitmann en haar partner Arthur. Ze ontwikkelden een systeem dat anders in elkaar steekt dan de tot dan toe gangbare blockchainnetwerken.
Drie pijlers
Bij Tezos draait alles om drie pijlers, die ze zelf omschrijven als een zelf-wijzigend vermogen, bestuur op de keten zelf en het afsluiten van slimme contracten. Je moet wat technische kennis van blockchain hebben om te begrijpen waarin de verschillen precies zitten. Simpel gezegd komt het er op neer dat het netwerk zichzelf kan bijwerken en veranderen, uiteraard conform een aantal hiervoor opgestelde regels. De transacties vinden binnen het netwerk zelf plaats en veranderingen worden democratisch gecontroleerd. Het bedrijf slaagde erin om 232 miljoen dollar op te halen in de zogenoemde Initial Coin Offering (ICO) en dat was voor dat moment (2017) een record.
Koersverloop van cryptovaluta
Het koersverloop van veel cryptomunten verloopt vooralsnog tamelijk grillig. In feite is dat bij koersen op de aandelenmarkt ook het geval, evenals bij de koersen van bijvoorbeeld fysieke betaalmiddelen of edelmetalen. Toch zien we bij de meeste cryptovaluta inmiddels wel een stijgende lijn, al gaat die met pieken en dalen. Zo is de Ripple koers bijvoorbeeld in 2021 ruim vervijfvoudigd. Ook voor Tezos geldt dat de waarde van deze cryptomunt flink is gestegen, al is daar van een vervijfvoudiging in 2021 nog geen sprake geweest. Ga voor de handel in cryptovaluta altijd met een betrouwbaar platform in zee.