FORMULE 1 NIEUWS
-
Voor de beginners: waar let je op als je naar een Formule 1 race kijkt?
Max Verstappen natuurlijk! Nee, even zonder onze oranje bril op. Voor een beginnend kijker kan Formule 1 een ingewikkelde sport zijn. Van races in Amerika tot in Dubai en van team Williams tot team McLaren, wat betekenen deze races en wat doen al die teams? Om je een kick-start te geven, zetten we de belangrijkste dingen op een rijtje zodat je met je vrienden mee kan praten als ze het hebben over de DRS-zone, bandenstrategie of het constructeurskampioenschap! Begint het al te duizelen?
Spelregels
Eigenlijk is het heel simpel: wie aan het einde van de race als eerste de finishlijn passeert, die wint! Maar om als eerste de finishlijn te passeren is een heleboel techniek en een dosis geluk nodig.
Een race-weekend begint altijd op donderdag. Dan begint de eerste van de drie vrije trainingen. In de vrije trainingen (op donderdag en vrijdag) kunnen de coureurs het circuit verkennen, de banden testen en hun strategie voorbereiden. Zo kiezen sommige teams ervoor om zo veel mogelijk rondjes te rijden, terwijl andere juist een zo snel mogelijke ronde willen rijden. Kortom, verschillende strategieën ter voorbereiding op de race van zondag.
Op zaterdag vindt altijd de kwalificatie plaats. Alle coureurs proberen in drie sessies de snelste tijd neer te zetten. Hier hebben ze respectievelijk 18 minuten, 15 minuten en 12 minuten de tijd voor. Na de eerste sessie vallen de vijf langzaamste coureurs af. Zij starten dus in de race van zondag op plek 16 tot en met 20. Na de tweede sessie vallen weer vijf coureurs af, die de volgende dag moeten starten vanaf plek 11 tot en met 15. De tien snelste coureurs strijden in de laatste sessie om ‘pole position’, oftewel de eerste startpositie, vooraan de ‘grid’. De coureur met de snelste tijd heeft dus een enorme voorsprong tijdens de race van zondag omdat hij vooraan mag starten.
Let op, om het je wat makkelijker te maken verandert de normale kwalificatie tijdens sommige weekenden ineens in een sprintrace. Dit is een nieuw concept, waarbij op zaterdag een korte race wordt gehouden. De winnaar van de sprintrace krijgt ook gelijk al acht punten voor het kampioenschap toegekend én mag vooraan starten tijdens de echte race op zondag.
Snap je het nog? Een paar belangrijke dingen nog. Tijdens de race mag er ingehaald worden om zo proberen vooraan te komen. Teams en coureurs kiezen daarvoor de juiste banden, passend bij het weer en de duur van de race. Iedere band verschilt van dikte, sterkte en levensduur. Sommige banden maken het makkelijker om in te halen, maar gaan minder snel mee. Ook de DRS-zone zorgt voor spectaculaire inhaalacties. De DRS is een functie op de auto waarbij de auto nét iets sneller kan als hij dicht op een andere auto zit, zodat inhaalacties kunnen worden ingezet.
De coureurs hebben allemaal hetzelfde doel: wereldkampioen worden. Degene die na 23 races de meeste punten heeft verzameld, wint. Vorig jaar werd dit in een sensationele strijd in de allerlaatste race bepaald. Max Verstappen wist zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton te verslaan en veroverde voor het eerst in zijn carrière de wereldtitel. Mercedes, het team van Hamilton, ging er wel vandoor met de prijs voor het best geklasseerde team in het constructeurskampioenschap.
Van Amerika tot Dubai
Ieder weekend wordt er ergens anders geracet. Zo’n race wordt een Grand Prix genoemd. Een van de meest iconische en bekende races is de Grand Prix van Monaco. Deze race staat al zo lang de Formule 1 bestaat op de kalender. Maar er komen steeds meer nieuwe races op de kalender, bijvoorbeeld in Amerika. In 2023 wordt het maar liefst drie keer in Amerika geracet: in Austin, Miami en Las Vegas. Deze laatste race is nieuw op de kalender en belooft spectaculair te worden. Een absolute aanrader dus om een keer te bezoeken. Tip: vergeet niet een ESTA aan te vragen. Voor een reis naar Amerika ben je verplicht een ESTA aan te vragen, dus doe dit op tijd. Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) zorgt ervoor dat je zonder visum naar Amerika kunt reizen. Een soort digitale reistoestemming, zodat de overheid kan zien dat je ook weer terugvliegt naar Nederland en niet illegaal in Nederland wil verblijven. Voorkom dus dat je in de problemen komt op de luchthaven en je gewoon kunt zien hoe Max Verstappen (hopelijk) ook deze race op zijn naam weet te schrijven.
Heb je nog niet eerder gedaan? Check dan even goed hoe een ESTA Amerika aanvragen het beste en het makkelijkste geregeld kan worden. See you in America!